Theory of mind (nl)

T H E O R Y · O F · M I N D

” ‘Theory of Mind’ (ToM) en ‘gebrek aan ToM’ zijn uitdrukkingen die aanduiden dat autistische mensen het moeilijk vinden zich te verplaatsen in de perspectieven van anderen en om de gevoelens, gedachten en bedoelingen van anderen te herkennen en te begrijpen.

Maar herkennen niet-autistische mensen dan wel gemakkelijk de gevoelens en bedoelingen van mensen met autisme?

Hebben mensen zonder autisme er geen moeite mee zich te verplaatsen in de perspectieven van autistische personen – er rekening mee houdend dat autistische en niet-autistische mensen veel ervaringen, als gevolg van verschillen in sensoriek en informatieverwerking, NIET met elkaar delen?

Is het niet logischer aan te nemen dat autistische mensen problemen hebben met de ‘Theory of Non-autistic Mind’, terwijl niet-autistische personen problemen hebben met het interpreteren van de ‘Theory of Autistic Mind’?

Alle mensen hebben ToM, dat is een fundamenteel gegeven. Iedere persoon heeft echter een ander soort ToM. De ToM van autistische mensen verschilt van die van mensen zonder autisme. De manier waarop mensen met autisme denken is net zo geldig als de gedachten van andere mensen. ”

(uit: ‘Theory of Mind and the Triad of Perspectives on Autism and Asperger Syndrome, A View from the Bridge’, Olga Bogdashina, 2005)

·
” Wanneer ik met iemand een interactie aanga, is het perspectief van die persoon voor mij net zo vreemd als dat van mij voor die andere persoon.

Maar terwijl ik mij van dit verschil bewust ben en weloverwogen pogingen kan doen om uit te zoeken hoe iemand anders een situatie ervaart, kom ik in het algemeen toch tot de conclusie dat andere mensen het verschil in perspectief niet opmerken en gewoon aannemen dat ze mijn ervaring begrijpen.

Wanneer mensen over mijn perspectief veronderstellingen maken zonder de moeite te nemen om dingen uit te zoeken, zoals hoe ik informatie ontvang en verwerk, of wat mijn motieven en prioriteiten zijn, dan zijn zulke veronderstellingen vrijwel altijd fout. ”

(Jim Sinclair)


· fragmenten vanuit het spectrum · door Autisme =

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *