Fiepen is OK

F I E P E N · I S · O K É

“Als je mij nou vraagt, wat is een fiep dan, dan is het voor mij de overtreffende trap van een hobby.”

“Wanneer je je met hyperfocus en energie stort op één bepaald onderwerp, voel je niet de stress die je hebt over andere dingen.”

“Het is meer dan gewoon een prettige manier om je tijd door te brengen. Me wijden aan een speciale interesse is voor mij een manier om me op te laden. Het is geruststellend. Ik kan me helemaal verdiepen in iets wat me intens interesseert, en de rest van de wereld wegfilteren.”

“Zonder mijn fieps zou het leven voor mij een stuk minder aangenaam zijn. Ze geven me rust en ze helpen me ontprikkelen. Voor mij zijn mijn fieps dus een van de positieve kenmerken van autisme.”

“Verwar een fiep niet met het maken van stereotype bewegingen (stimmen) zoals het flapperen met de handen of het wiegen. Want dat is iets anders en heeft doorgaans ook een andere functie dan een fiep.”

(Stimmen, wat is dat? – zie https://www.facebook.com/notes/autisme-/stimmen-wat-is-dat/819165378229303)

Op het net zijn interessante artikelen te vinden over fieps en fiepen, geschreven door mensen met autisme. De citaten hierboven komen uit de volgende blogs van Cynthia Kim, Jose Spruyt en ‘iksimij’:
· http://translatedmusings.blogspot.nl/2014/06/wat-is-er-zo-speciaal-aan-speciale.html
· http://succesvolautisme.eu/portfolio/fiepen/
· http://iksimij.blogspot.nl/2014/06/fieperdefiep.html

·
‘Fiep’ is een niet zo bekend woord dat eigenlijk fopspeen betekent. Het wordt ook gebruikt door mensen met autisme om hun speciale interesse(s), hun ‘fieps’ aan te duiden.

‘Fiepen’ is het helemaal daarin opgaan en je op die manier afsluiten van al het andere om je heen en de stress van alles. Autisten besteden vaak veel tijd aan hun fieps. Fiepen is geruststellend en het helpt om te ontprikkelen en weer op te laden. Fiepen is oké: het is een waardevolle manier voor iemand met autisme om zich staande te houden en zich prettig te kunnen voelen.


· fragmenten vanuit het spectrum · door Autisme = 

fiepen = ok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *