Ander systeem

E E N · A N D E R · S Y S T E E M   – for english see link below-

Het is belangrijk om te begrijpen dat autisme veel meer is dan een diagnose. Autisme is een manier van zijn. Het is als blind zijn, omdat we de blindheid niet van de persoon kunnen scheiden, maar de blindheid – of in dit geval het autisme – vormt de persoon. Omdat ik autistisch ben zie ik, ervaar ik, ben ik verbonden met en geef ik terug aan de wereld als een autist. Autisme is mijn besturingssysteem, het vormt mij.

Autisten hebben een ander besturingssysteem dan neurotypische (niet-autistische) mensen. Dat is niet goed of fout, het is gewoon anders. Denk aan bijvoorbeeld PlayStation en Xbox spelsystemen. Er zijn gamers met een voorkeur maar de meeste gamers willen ze graag allebei hebben. Dat komt omdat sommige spellen alleen op een PlayStation kunnen worden gespeeld, terwijl andere spellen een Xbox-systeem nodig hebben. Geen van deze spelsystemen is juist of niet juist. Het zijn alleen verschillende systemen.

De meeste mensen in de wereld, eenvoudig omdat ze samen het grootste aantal vormen, worden als standaard, als de norm, genomen en we kunnen zeggen dat zij een standaard besturingssysteem hebben. Mensen met autisme zijn in de minderheid. We zijn niet bedraad met zo’n standaard besturingssysteem. In plaats daarvan zijn we autistisch ingeregeld.

·
Medisch en diagnostisch gezien is alles wat niet standaard is een afwijking. Meestal is dit een goede benadering, maar bij autisme blijkt deze benadering juist niet behulpzaam te zijn.

Als een afwijking kan worden omgezet naar de standaard toestand is dat in de medische wereld vrijwel altijd een goede zaak, dus dat is zoveel mogelijk het doel. Daarom werd/wordt geprobeerd om mensen met autisme – want afwijkend – te veranderen in neurotypische (‘normale’) mensen door hen aan te leren zich te gaan gedragen als normale mensen. Maar we zijn tegenwoordig gaan inzien dat we het besturingssysteem van een mens niet kunnen veranderen. Autistische mensen hebben een autistisch besturingssysteem.

·
· deze tekst is van Judy Endow, zie https://ollibean.com/mental-health-therapy-and-the-autistic-client-the-autistic-operating-system-part-one

· de gehele tekst van het artikel is vertaald naar het Nederlands door ‘Autisme van binnen’, zie https://www.facebook.com/notes/autisme-van-binnen/geestelijke-gezondheidszorg-en-de-autistische-cliënt-het-autistische-besturingss/714392552093681


besturings systeem

· fragmenten vanuit het spectrum ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *